sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Onnellisuus: A = X + Y + Z




Elämän perusprinsiippeihin kannatta silloin tällöin uhrata pari ajatuksen säiettä; voipi aurinko paistaa kohta kirkkaammin mustimmankin pilviverhon hopeareunuksen takaa.
Oivallukset, ideat, ihmisen kasvu ja satunnaiset hyppäykset henkisessä kehityskaaressa ylöspäin (mieluusti näin päin) tapahtuvat ihmisillä eri rytmeissä. Minä olen seitsemän vuoden periodien mies. Sen elämä on opettanut, jos ei muuta.

                                            ¤¤¤

Mitään Buddhan valaistumista en ole kokenut. Sen sijaan aloin tammikuussa jälleen vähän määrätietoisemmin kuntoilemaan ja venyttelemään määrätietoisesti lihaksiani; ilman stressiä, vähäisintäkään painetta, mutta säännöllisesti raksuttaen kuin kultakello. Nuorempana olen pitänyt paljonkin fyysisistä koetuksista, kuten Utsjoki-Hanko pyöräilyistä ynnä muista haasteista.
Tämän kevätkauden ponnistusten jäljet huomaan huhtikuun puolivälissä. Muutamat sadat hiihtokilometrit ja jokapäiväinen (on rospuuttopäivoäkin) seitsemän kilometrin hikinen kävelylenkki raikkaassa maalaismaisemassa ovat tehneet minulle ihmeitä; ei sitä välttämättä ulospäin huomaa kuin lievänä kiinteytymisenä, mutta henkinen ämpäri täyttyy joka ikinen päivä ja siitä liitän käteni joka ilta nöyränä poikana ristiin.

                                                ¤¤¤

Olen aina; 65-ikävuodestani ainakin 55-vuotta ollut kiinnostunut ihmisen henkisestä kehityksestä. Oikeastaan vuodesta 1957, jolloin kymmenvuotiaana kloppina luin Sir Edmund Hillaryn kirjan Mount Everestin valloitus.
Siitä päähäni iskostui ajatus, että ihmisen tulee tavoitella suuria asioita elämässään. Kilvoitella henkisesti Himalajan huipulle saakka niillä voimilla, jotka elämä antaa kun ne alttiina vastaanottaa.
Sir Edmund on ollut hieno esikuva.
Toinen kautta vuosien, vaikeidenkin, lävitse tietäni viitoittanut ja valaissut henkilö on chileläinen Nobel-runoilija Pablo Neruda, joka juuri kaivettiin haudan levosta uudelleen tutkittavaksi Chilen sotilasjuntan mahdollisesti järjestämän myrkyttämisen selvittämiseksi.
Neruda ohjeisti ideologiseen taisteluun ihmisiä, mutta minä en ideologien veneessä ole ikinä viihtynyt – otin oman henkisen elämäni ohjenuoraksi henkiveljen Pablon säkeet:
¨Iske kitarasi tuleen ja kohota se palavana. Siinä on sinulle lippu!¨

                                               ¤¤¤

On hienoa huomata vanhemmiten seniori-iässä, kun kaikki on hyvin terveyttä myöten ja miten itse elämä palkitsee uurastajan.
En olisi katkera vaikka tämänpäiväinen 17.4 lentoni Zürichiin päättyisi murskaantumiseen maan kamaraan. Kummallista, että Zorbaksen tavoin nousen koneeseen, laivaan, autoon levollisin mielin: en toivo mitään; en pelkää mitään.
Tiedän, että matkani lopullinen finaali on jo lähempänä kuin syntymä oli. Tiedän myös paikan mihin tuhkauurnani sijoitetaan sitten, kun lautturi on veivannut minut viimeisen kerran yli virran.
Olen lisännyt iltarukoukseeni Zorbaksen laatimaan versioon kolmannen kohdan; ikioman.
Hyvä ja kaikkitietävä jumala: anna minulle voimaa rakastaa ja ottaa vastaan rakkautta elämäni loppuun saakka.

                                                  ¤¤¤

Viime päivinä minua on puhutellut kuopiolaisen Väinö Immosen, Immun, mietteet Aamulehden blogisivustoilla. Olen aina saanut näppyjä, kun positiivisuustohtorit ja –konsultit oikein hekumoivat.
Immu sai minut ymmärtämään asian, jonka olen vaistonnut jo ajat sitten. Onnellisuus on useimmiten myös ihmisen oma valinta.
Maailman ehkä siteeratuin nero Albert Einstein kirjoitti aikoinaan menestymisen kaavan: A = X + Y+ Z.
A on yhtä kuin menestys (onni, joka ei kuitenkaan aina seuraa menestystä), X on ihmisen työura ja yleensä työnteko, Y on huvit kaikissa variaatioissaan ja kirsikkana kakun päällä - Z = ymmärtää pitää turpansa kiinni.

                                                ¤¤¤

Immun lempipaikka on kertomansa mukaan kotisohva, Artekin sohva. Sieltä nousi savolaisemiehen mieleen onnellisen ja onnettoman ihmisen peruskaava.
Jos onnetonta viluttaa, hän ajattelee viluttamista… ja kohtapa entistä enemmän viluttaa. Onnellinen ajattelee asioista pääsääntöisesti myönteisesti ja huomaa, että elämä muuttuu päivä päivältä aurinkoisemmaksi – joskus niin mukavaksi että nauru karkaa ja oikein tyrät rytkähtelevät.
Näin Immu: ¨Juuri siksi makailen sohvallani päntiönään. Onneen kuuluu pisaran verran uutta tietoa, juuren verran vanhaa, terälehdellinen uskoa ihmisiin ja ripaus murheen mustaa aromia, että onnensa käsittäisi.
Siinä kristallimaljassa tekeytyvät elämän ehtymättömät eväät, jossa häly vaimenee ja elämän ikikolmion kulmat kirkastuvat: syntymä, rakkaus, kuolema.¨

                                                 ¤¤¤

Ei ollut Konsta-Pylkkänen ainoa kansan filosofi. Kohu-Himasen miljoonatutkimukset kalpenevat mennen tullen elävän elämän tuottaman tutkimusmateriaalin edessä; ja ennen kaikkea eletyn ymmärtämisen edessä.
Erityisesti ihailen Immun verbaalista oivalluskykyä. Hän muistuttaa, että Savon kielessä on kaksi ihastuttavaa lausetta:
Kaunein: ¨Äet, maetoo¨.
Viisain: ¨Elä hötkyile¨.
Siis: Tee joka päivä yksi ihminen onnelliseksi; aloita itsestäsi. Rauhaa ponnisteluihisi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti