maanantai 18. maaliskuuta 2013

Tulevan kesän sääennustukset, ole hyvä






                                                ¤¤¤

Amerikkalainen AccuWeather laatii jopa 25 vuorokaudeksi päivänkohtaisia ennusteita ympäri Suomen. Esimerkiksi Tampereen seudulla asuva lukija pääsee ennusteista osalliseksi, kun klikkaa AccuWeatherin sivulta vaikkapa heinäkuun viimeisen viikon sääennusteet. Ei mitään järisyttäviä, mutta riittäähän puhumista ja parran pärinää.
Jari Kolehmainen muistuttaa Ilmastotiedon artikkelissa, että kolmen kuukauden ennusteita toki voidaan laatia, mutta malleihin sisältyvien epävarmuuksien takia paikkakunta- ja päivänkohtainen ennuste on erittäin epäluotettava.

                                                    ¤¤¤

Sääennusteissa käytetään erilaisia vertailujaksoja. Maailman meteorologisen järjestön (WMO) virallinen vertailukausi on 1961-1990. Suomen Ilmatieteen laitos käyttää vertailukautta 1981-2010, jossa ilmastomuutos vaikuttaa etenkin talvisin enemmän kuin virallisella kansainvälisellä vertailukaudella.

                                                 ¤¤¤
Television säätiedotukset ovat muuttuneet karttakeppi kädessä korkeapaineiden vahvistumista vakuutelleen Erkki Harjaman ja suora piipunvarsi kourassa leppoisasti rupatelleen Paavo Salmensuun päivistä.
Mainos-TV:n Sääruudun legendaarinen Paavo Salmensuu avasi television säähistorian vuonna 1958. Kun hän vuonna 1964 lopetti, niihin saappaisiin ei heti löytynytkään seuraajaa. Maikkari oli monta vuotta ilman meteorologia. Uutisissa luettiin paperista Ilmatieteen laitoksen sääennusteita ja perimätiedon mukaan kerran-pari jopa omasta päästä.
Kun YLE aloitti 1.9.1959 televisiouutiset, sääennusteet ovat olleet mukana alusta saakka. Aluksi Ilmatieteen laitoksen ennusteen luki paperista Jaakko Jahnukainen; sitten sääprintin otti käteensä Kauko Saarentaus.
Kartat tulivat tv-uutisten säätiedotuksiin vasta 1960-luvun puolivälissä. Vuonna 1968 YLE seuloi yli kymmenen hakijan joukosta kolme tv-meteorologia: Erkki Harjaman, Pirkko Lahden ja Matti Mäkelän, jotka avasivat ladun uusille tekijöille.
JORMA MARTTALA

(Kolumni Ylöjärven Uutisissa 13.3.2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti