tiistai 5. maaliskuuta 2013






Kuin ydinpommi niskaan

Uralin alueella räjähtänyt meteoriitti osoitti ihmisen paikan maapallolla: tuhannet ihmiset vammautuivat ydinpommin kaltaisen paineaallon särkiessä taloja ja ikkunoita.
Mitä tekevät suuret ja mahta(ile)vat valtiot? Nostavat torrakat tanaan ja valmistautuvat tuhoamaan maapalloa uhkaavat meteorit ja asteroidit.
Tähän on tultu. Ihmiset kuvittelevat hallitsevansa kaikkea ja kaikkialla. Valmiiseen pöytään ja yltiöturvallisuuteen opetetut kuluttajapossut kipittävät uskollisesti tarjotulle kupille ja uskovat näitä hurskaita vakuutteluja. Valtio ja yhteiskunta meidät pelastavat pulasta kuin pulasta. Heh.

                                                ¤¤¤

En nyt lähde maalaamaan pirua seinälle enkä toivomaan pahaa, mikä herättäisi ihmiset ruusuisista unelmista; mutta epäilemättä maapallon ulkopuolelta posahtava kunnon täräys tekisi terää (jälleen) ja herättäisi kansat keskittymään olennaiseen.
Kyllä näitä hirvittäviä meteoriittien putoamisia on sattunut megahistoriassa paljonkin, mutta niin pitkällä aikajanalla, ettei ihmisen tähdenlennon mittaisella käsityskyvyllä siitä saa tolkkua. Eikä yhdenkään kunnon tujauksen jälkeen maapallo ole ollut entisellään.
                                                  ¤¤¤
Venäläiset heräsivät kehittelemään meteoriittien torjumista ohjusjärjestelmällä ja Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kehittää uutta varoitusjärjestelmää, jonka on määrä valmistua vuonna 2015. Niinpä niin. Uralin yllä räjähtänyt meteori oli niin pieni, ettei siitä saatu etukäteisviitteitä.
Kun valtamerilaivan kokoinen asteroidi lähestyy vaarallisessa kulmassa maata, ehkä ehditään varoittaa, mutta kenties sadan miljoonan ihmisen evakuointi on toinen juttu. Torjuntaohjuksille nauravat naurismaan aidatkin.
Äkkiseltään nämä ovat ufojuttuja, mutta tarkemmin ajateltuna kukaan kuolevainen ei tiedä, milloin isompi historiallinen hetki lyö. Tuskin dinosauruksetkaan ehtivät korvaansa lotkauttaa, kun liitu- ja tertiäärikauden vaihteessa 66 miljoonaa vuotta sitten Meksikon Chicxulubin tienoille törmännyt asteroidi teki tuhoja koko maapallolla ja hävitti siinä sivussa dinot sukupuuttoon.

                                               ¤¤¤

Nyrkinkokoisia meteoriitteja sataa tuhansittain joka vuosi maan kamaralle, mutta kertaakaan suoraan päähän pudonneeseen kuumaan kiveen ei tiedetä kenenkään kuolleen. Peloiteltu on senkin edestä.
Monilla paikkakunnilla on vuosisataisia perinnäistietoja jäähän syntyneistä omituisista avannoista. Paikallishistorian harrastusteni yhteydessä löytyi vuosikymmeniä vanha valokuva Kuhmalahden Vehkajärveltä. Kymmenien metrien suuruinen pyöreä avanto ei itsestään synny eikä sitä kukaan tuurallakaan ollut tehnyt.
Suomesta on löydetty tähän mennessä 13 meteoriittia, joista kuuden nähtiin putoavan. Jossain päin maailmaa näitä taivaalta tulleita kivi- tai rautameteoriitteja on osunut jopa autoihin.
Asiantuntijat arvioivat, että nikkelipitoiset rautameteoriitit sisältävät oliviinia ja pyrokseeneja - maapallon ydinvaippaa.

                                                   ¤¤¤

Suomen tunnetuin meteoriitti iski 77 miljoonaa vuotta sitten Pohjanmaan lakeuksien keskelle melkoisen montun, liki kolmekymmentä kilometriä pitkän Lappajärven.
Muita meteoriitin törmäyksen isompia jälkiä löytyy Sääksjärveltä Pohjois-Satakunnassa, Söderfjärdenistä (Sulva) Vaasassa, Ahvenanmaan Lumparlandista, Iso-Naakkimasta Savossa sekä tuoreimpina löytöinä Suvasvesi Savossa, Karikkoselkä Keski-Suomessa sekä uusimpana reilun kymmenen vuoden takainen Saarijärvi Taivalkoskella.

                                                  ¤¤¤

Pienet ja suhteellisen vähäisellä nopeudella maan ilmakehään syöksyvät meteorit sammuvat jo matkalla; maahan osuessaan ne tekevät vain vähän itseään isomman kuopan, jonka pohjalta kaukainen vieras löytyy.
Kun törmäävä kappale on linja-auton tai rahtilaivan kokoinen tai vieläkin suurempi mötikkä, räjähdysjälkiä jää kuin ydinpommista. Fyysikot naputtelevat laskimiinsa: kun meteoriitin massa kaksinkertaistuu, liike-energian käy samoin; mutta nopeuden kaksinkertaistuessa liike-energia nelinkertaistuu. Pidä siinä sitten Tatjana huivistasi kiinni…

Jorma Marttala. Kolumni on julkaistu Ylöjärven Uutisissa 27.2.2012.

 https://twitter.com/MarttalaJorma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti